Wat is het verschil tussen een stomp en een opdek deur?

Wenst u nieuwe deuren in uw huis, dan is het niet de bedoeling deze lukraak aan te schaffen. Doe eerst vooronderzoek. Wat voor type deur wilt u aanschaffen? Bent u op zoek naar één binnendeur of wilt u gelijk meerdere binnendeuren in uw woning vervangen? En bent u eigenlijk op zoek naar een stompe deur of wilt u een deur aanschaffen met een opdek randafwerking.

Sommige vragen laten zich lastig beantwoorden. Het is daarom verstandig om uitgebreid onderzoek te doen voordat u daadwerkelijk een deur gaat aanschaffen. Voor binnendeuren geldt vaak dat deze leverbaar zijn in zowel een stompe uitvoering als een opdek uitvoering. Stompe deuren worden geheel in het kozijn afgehangen met scharnieren. Bij deze deuren is de draairichting niet van belang. Dat is het wel bij opdekdeuren. Kiest u met onze configurator voor een opdekdeur. Dan dient u aan te geven wat de draairichting is van uw opdekdeur.

Rechtsdraaiend of linksdraaiende deur

De draairichting wordt bepaald door de plaatsing van de scharnieren. Hangen deze aan de rechterkant wanneer u de deur naar u toe trekt? Dan is de opdekdeur rechtsdraaiend. De opdekdeur is linksdraaiend wanneer de scharnieren zich aan de linkerkant bevinden.

Verschil stompe deuren en opdekdeuren

Waar we in huis zowel stompe als opdekdeuren zien, zien we als buitendeur vaak stompe deuren. De reden hiervoor is, is dat een stompe deur stukken lastiger te forceren is. Stompe deuren zijn dus veel minder inbraakgevoelig. Naast dat stompe deuren minder inbraakgevoelig zijn, zijn er nog meer eigenschappen die een stompe deur anders maakt dan een opdekdeur:

  • Stompe deur wordt afgehangen met scharnieren
  • Opdekdeur wordt afgehangen met paumelle scharnieren
  • Stompe deur kan zowel links- als rechtsdraaiend
  • Opdekdeur is minder geschikt voor een buitendeur
  • Voor opdekdeuren en stompe deuren neemt u de maat op een andere manier op

Maten opnemen voor opdekdeur en stompe deur

Schaft u een deur aan? Dan is het belangrijk om de juiste maten op te geven. Wees hier zeer nauwkeurig in. De maten voor een stompe deuren worden op een andere manier gemeten dan de maten voor een opdekdeur. Voor stompe deuren meet u de binnenkant van het kozijn – de sponningmaat. U dient er 5 mm vanaf te trekken voor de juiste maat. Opdekdeuren meet u zonder opdekrand in de breedte. Voor de hoogte geldt juist dat u deze meet inclusief opdekrand. Hiervoor gebruikt u de sponningmaat van het kozijn. Hierbij telt u 12 mm bij op.

Wij bieden u een professionele montage service. Wij meten deuren in en monteren deze door het hele land (behalve op de waddeneilanden).

Onze (maatwerk) deuren zijn altijd haaks. Heeft u een oud huis met scheve kozijnen, dan schaven wij in het werk de deuren op maat. Ook in het geval van de Svedex afgelakte deuren dienen wij soms aanpassingen aan de deur te doen. Dit doen wij altijd aan de hangzijde, de onder en/of bovenkant. Aan de sluitzijde, de kant waar het slot zit, kunnen wij deze Svedex deuren niet bewerken.

De Moodplus Barn deuren worden helaas niet door ons gemonteerd.

Wilt u meer weten over onze service, neemt u dan contact op.

Wilt u weten wat het monteren van uw deur kost? Plaats uw deur in het winkelmandje. Daar tonen wij meteen onze montageprijs.

 
 
 
 
Algemene voorwaarden Cookies Privacybeleid ©2020 Deurengigant.nl