Wanneer zijn brandwerende deuren verplicht?

Wellicht heb je het jezelf afgevraagd: wanneer is een brandwerende deur verplicht? Dit hangt geheel af van het type gebouw en de functie van het gebouw. Afhankelijk van het type brandwerende deur, kan de brand vertraagd worden van 30 tot 60 minuten.

Er bestaan steeds meer mogelijkheden om branden zo min mogelijk kans te geven. Één daarvan zijn de brandwerende deuren. Een brandwerende deur moet minimaal 20 minuten de brand vertragen. Afhankelijk van het type brandwerende deur, kan de brand zelfs vertraagd worden tot 60 minuten.

Wellicht heb je het je afgevraagd: wanneer is een brandwerende deur verplicht? Dit hangt geheel af van het type gebouw en de functie van het gebouw.

In deze situatie zijn brandwerende deuren verplicht

Een brandwerende deur kan in een aantal situaties verplicht zijn. Ook zijn er enkele situaties waarin brandwerende deuren niet een vereiste zijn, maar wel een aanrader. Bij woningen is er in veel gevallen één brandcompartiment – dat wil zeggen: een deel van een gebouw dat bij brand als een zelfstandige eenheid beschouwd mag worden. Dit zorgt ervoor dat er geen wettelijke eis is om brandwerende deuren te monteren in het huis zelf.

Wil je extra veiligheid, dan is het wel zeer aan te raden om een brandwerende deur te plaatsen in jouw woning in plaats van een deur van de bouwmarkt. Een brandwerende deur hoeft niet op de vallen, je kunt de deuren schilderen of in de gewenste kleur bestellen middels onze configurator. Onze brandwerende deuren zijn verkrijgbaar als standaard maat deur maar ook voor afwijkende maten zit je bij ons goed. 

Het Bouwbesluit geeft aan dat brandwerende deuren wél verplicht zijn voor zowel oudere gebouwen als nieuwere gebouwen.

  • Oudere gebouwen: er dienen brandcompartimenten geplaatst te worden die tenminste 20 minuten brandwerend zijn. Niet alleen de buitendeuren, maar óók de binnendeuren moeten voor tenminste 20 minuten brandwerend zijn. Daarnaast moet niet alleen de deur brandwerend zijn, maar ook de kozijnen. Let verder op het type scharnieren en het aantal scharnieren
  • Nieuwere gebouwen: voor nieuwe gebouwen dienen de deuren een brandwerendheid van tenminste 60 minuten te hebben. Daarnaast is het verplicht om zelfsluitende deuren te hebben. Zodra er brand ontstaat, vallen deze deuren automatisch dicht. Verder is het noodzakelijk dat er ook gekeken wordt naar het type kozijn en overgang naar de wand.

Wil je graag een brandwerende deur? Bekijk dan eens deze modellen: 

Stel zelf samen met de configurator

Heb je een brandwerende deur op het oog? Stel zelf jouw ideale brandwerende deur samen in een paar eenvoudige stappen. En ben je klaar met het samenstellen? Bestel de deuren dan gelijk. Zoek niet verder voor korting bij Deurengigant. Je krijgt bij ons altijd de scherpste prijs.
 

Andere mogelijkheden:

Reload 🗙