Wanneer zijn brandwerende deuren verplicht?

De rillingen lopen over uw rug bij het zien van brandende bedrijven of huizen in het nieuwsjournaal. Gelukkig bestaan er steeds meer mogelijkheden om branden zo min mogelijk kans te geven. Één daarvan zijn de brandwerende deuren. Een brandwerende deur moet minimaal 20 minuten de brand vertragen. Afhankelijk van het type brandwerende deur, kan de brand zelfs vertraagd worden tot 60 minuten.

Wellicht heeft u het zich afgevraagd: wanneer is een brandwerende deur verplicht? Dit hangt geheel af van het type gebouw en de functie van het gebouw.

In deze situatie zijn brandwerende deuren verplicht

Een brandwerende deur kan in een aantal situaties verplicht zijn. Toch zijn er enkele situaties waarin brandwerende deuren niet een vereiste zijn, maar wel een aanrader. Bij woningen is er in veel gevallen één brandcompartiment – dat wil zeggen: een deel van een gebouw dat bij brand als een zelfstandige eenheid beschouwd mag worden. Dit zorgt ervoor dat er geen wettelijke eis is om brandwerende deuren te monteren in het huis zelf.

Wilt u extra veiligheid, dan is het wel zeer aan te raden om een brandwerende deur te plaatsen in uw woning.

Het Bouwbesluit geeft aan dat brandwerende deuren wél verplicht zijn voor zowel oudere gebouwen als nieuwere gebouwen.

  • Oudere gebouwen: er dienen brandcompartimenten geplaatst te worden die tenminste 20 minuten brandwerend zijn. Niet alleen de buitendeuren, maar óók de binnendeuren moeten voor tenminste 20 minuten brandwerend zijn. Daarnaast moet niet alleen de deur brandwerend zijn, maar ook de kozijnen en de soort randen. Let verder op het type scharnieren en het aantal scharnieren.
  • Nieuwere gebouwen: voor nieuwe gebouwen dienen de deuren een brandwerendheid van tenminste 60 minuten te hebben. Daarnaast is het verplicht om zelfsluitende deuren te hebben. Zodra er brand ontstaat, vallen deze deuren automatisch dicht. Verder is het noodzakelijk dat er ook gekeken wordt naar het type kozijn en overgang naar de wand.

De nieuwe deur is in het vizier. Vol enthousiasme heeft u de deur samengesteld in ons configuratiemenu. U kunt niet wachten tot de deur er eíndelijk is. Maar toch zit u met een knoop in uw maag. Want als het aan uw tijdschema of twee linkerhanden ligt, blijft de nieuwe deur in zijn verpakking gewikkeld.

Bespaar tijd en moeite, maak gebruik van onze montageservice voor de nieuwe deuren. Onze vakkundige monteurs komen bij u langs om de deur perfect te monteren.

Montageservice deuren: zo werkt het

De montageservice is eenvoudig te regelen. Wanneer u de deur bestelt in het configuratiemenu, kunt u als laatste optie de montageservice aanvinken. In het winkelmandje verschijnt direct de prijs, zo weet u exact waar u aan toe bent.

Nadat de nieuwe deur bij ons magazijn geleverd is, nemen wij contact met u op om een geschikte datum te prikken voor de montage van de deur.

Enkele aandachtspunten:

  • Onze (maatwerk) deuren zijn altijd haaks. Heeft u een oud huis met scheve kozijnen, dan schaven wij in het werk de deuren op maat. Ook in het geval van de Svedex afgelakte deuren dienen wij soms aanpassingen aan de deur te doen. Dit doen wij altijd aan de hangzijde, de onder en/of bovenkant. Aan de sluitzijde, de kant waar het slot zit, kunnen wij deze Svedex deuren niet bewerken.
  • Wij meten deuren in én monteren deuren, door het hele land. Met uitzondering van de waddeneilanden.
  • De Moodplus Barn deuren worden helaas niet door ons gemonteerd.

Wilt u meer weten over onze service, neemt u dan contact op.

Zelf monteren?

Als u uw deuren zelf wilt monteren, dan kunt u hieronder naar de montage instructies van de desbetreffende deuren:

Algemene voorwaarden Cookies Privacybeleid ©2020 Deurengigant.nl