Hoe verf je jouw deuren?

Wij leggen in vier simpele stappen uit hoe jij jouw binnen- of buitendeur schildert

Heilige dagen en druipers. De nachtmerrie van elke schilder. Liever ook geen vergeten plekjes en zakkers op je net gekochte deuren? Met deze verftips kun je nog lang gebruik maken van je deuren.

In ons assortiment kun je verschillende type deuren aanschaffen. Denk hierbij aan:

Binnendeuren

Buitendeuren

De meeste deuren in ons assortiment zijn voorgegrond. Dat wil zeggen dat ze voorzien zijn van een eerste verf laag, deze deuren moeten nog afgelakt worden in de gewenste kleur. Heb je gegronde deuren gekocht? Dan dienen deze binnen 8 dagen na ontvangst volledig te zijn afgelakt. Indien dit niet gebeurt binnen de aangegeven periode, kun je geen aanspraak meer maken op de garantie. Onder volledig aflakken verstaan wij: aflakken van de deur aan alle zes de zijden, inclusief het aflakken van alle boringen, inkrozingen en frezingen. Voor zowel binnen- als buitendeuren geldt dat drie keer aflakken leidt tot het gewenste resultaat. Wanneer er bewerkingen aan deuren hebben plaatsgevonden, is op deze plekken de verf meestal volledig verwijderd. Zorg ervoor dat je deze plekken extra goed behandeld. 

Hoe deuren verven: buitendeur

Buitendeuren moeten bestand zijn tegen de wisselende weersomstandigheden in Nederland. Om deze temperatuurverschillen te doorstaan, is het verstandig om buitendeuren te behandelen met beits, synthetische verf of alkydverf.

Stappen voor het schilderen van een buitendeur:

  1. Verwijder sloten, grendels en scharnieren: Door het deurbeslag te verwijderen en eventuele ruiten van de buitendeur af te plakken, kun je efficiënter werken.

  2. Maak de deur schoon en schuur het oppervlak: Neem de deur af met een vochtige doek en wat ammoniak om vetvrij te maken. Door vervolgens te schuren zal de verf beter hechten.

  3. Schilder de deur: Breng meerdere lagen verf aan op de deur, gezien de wisselende temperaturen waaraan buitendeuren blootstaan. Schuur tussen de lagen voor een optimale hechting. Als de deur glazen panelen heeft, begin dan met de glaslatten. Werk van binnen naar buiten en vergeet niet om de boven- en onderkant mee te schilderen. Verf met de houtnerf mee voor een mooier resultaat.

Hoe deuren verven: binnendeur

Voor binnendeuren heb je logischerwijs minder bescherming nodig. Wanneer je binnendeuren bij ons bestelt, zijn de deuren al schilder klaar. Toch is het belangrijk om ze nog even af te nemen met een vochtige doek voordat je gaat schilderen. Voor binnendeuren kun je het beste lakverf in hoog- of zijdeglans gebruiken. De reden hiervoor is dat deze verfsoort goed dekt en bovendien kras- en slijtvast is, waardoor de deur er nog lange tijd als nieuw uit blijft zien. Klaar om een flink aantal jaar te genieten van je deur? Verf dan je deuren! Voor een mooi en strak eindresultaat volg je de volgende stappen:

  1. Werk in de juiste omgeving: Zorg dat je in een lichte omgeving werkt van rond de 20 graden. Om niet om het deurbeslag heen te hoeven werken, haal je het deurbeslag eraf. Haal ook de deur uit de sponning zodat je snel en secuur kunt werken.
  2. Maak de deur schoon: Voor een verfklus is het altijd verstandig om het te verven oppervlak schoon en vetvrij te maken. Dit doe je met wat ammonia en een licht vochtige doek. Op een schone deur hecht verf beter.
  3. Schuur de deur: Verf hecht goed op een schone deur, maar nog beter wanneer je deze deur lichtjes opschuurt. Gebruik voor onze binnendeuren fijn schuurpapier om de grondverf niet te beschadigen.
  4. Verf de deur: Bezuinig niet op verf en kwasten. Je wilt immers niet vier lagen hoeven schilderen en al helemaal geen haren van de verfkwast ontdekken in de nieuwe lak. Gebruik een kwast voor de kleine delen en een lakroller voor de grotere delen. Watergedragen lak heeft meestal nog een laag nodig. Breng deze aan na voldoende droogtijd van de eerste laag. Zorg wel dat je de tussenlagen opschuurt met fijn schuurpapier.
Reload 🗙